Rendőrségi tolmácsolás

Főoldal    Kapcsolat    Tolmács - fordító    Szinkron - kísérő    Oroszul - по-русски


Orosz népi motívumokkal díszített fémtálca. Orosz népi motívumokkal díszített fémtálca. Az orosz-magyar és a magyar-orosz fordítók és tolmácsok ilyen tálcán tálalhatják az orosz teát
Főoldal

Kapcsolat

Tolmács - fordító

Szinkron - kísérő

Tolmács történetek

Tolmács blog

Oroszul - по-русски

Az orosz jelnyelv helyzete

Oroszországban mintegy 200 ezer hallássérült él. Ezek életvitelét könnyítik meg „Az oroszországi sérült emberek szociális védelméről” szóló törvényben foglalt rendelkezések.

Korábban az orosz jelnyelvet kizárólag az emberek közötti nem hivatalos kommunikációjára használták. Ma már az orosz jelnyelv Oroszországban hivatalos státusszal rendelkezik, azaz az állami szférában (az államigazgatásban, a bíróságokon, a közjegyzőnél stb.) is lehet használni.

Ennek érdekében állami keretek között folyik az orosz jelnyelv tanárainak és tolmácsainak képzése. Ahhoz, hogy valaki állami környezetben tolmácsoljon, megkövetelik tőle a megfelelő képzettség igazolását, mindez a szolgáltatás minőségének javítását eredményezi. Az oktatás során a hallássérültek térítésmentesen kapják a teljes oktatási anyagot. Jogosultak arra is, hogy az orosz jelnyelvi tolmácsolást ingyen vegyék igénybe.

Napjainkban az orosz jelnyelvi tolmácsolásra igen nagy az igény, hiszen a hallássérültek csupán nehézkesen tudnak az információhoz jutni. Ugyanakkor igen kevés a jelnyelvi tolmács. Az egységes oktatási program, az egységes tankönyvek, az orosz jelnyelvi tolmácsok állami képzése, az orosz jelnyelv szabványosítása és irodalmi szintre emelése – mind-mind jelentősen hozzájárul az orosz jelnyelv tekintélyének növeléséhez.

Meg kell jegyezni, hogy Magyarországon 2009-ben szintén hivatalossá tették a magyar jelnyelvet. Meghatározott feltételek teljesülése esetén személyenként évi 120 óra ingyenes magyar jelnyelvi tolmácsolást biztosítanak, ami viszont a törvény szerint országos viszonylatban nem haladhatja meg a 36.000 órát.Vissza a "Tolmács blog" oldalra