Szinkron és kísérő (konszekutív) tolmácsolás

Főoldal    Kapcsolat    Tolmács - fordító    Szinkron - kísérő    Oroszul - по-русски


Orosz népi motívumokkal díszített fémtálca. Orosz népi motívumokkal díszített fémtálca. Az orosz-magyar és a magyar-orosz fordítók és tolmácsok ilyen tálcán tálalhatják az orosz teát
Főoldal

Kapcsolat

Tolmács - fordító

Szinkron - kísérő

Tolmács történetek

Tolmács blog

Oroszul - по-русски

Mi is a szinkron tolmácsolás?
S mi a kísérő (konszekutív) tolmácsolás?

Aki nem naponta találkozik a tolmácsolás fogalmaival, azok számára bizonyára érdekes lesz a következő néhány gondolat.


Szinkron tolmácsolás

A szinkron tolmácsolás egy azonos idejű (real-time) üzemmódú tolmácsolást jelent. Sokan láthatták már a televízióban, fényképeken a fülkében, fülükön fülhallgatóval ülő tolmácsokat, akik mikrofonba beszélnek. Például ilyenek lehetnek konferenciákon, az Európa Tanácsban, az ENSZ-ben dolgozó tolmácsok. A szinkron-tolmács feladata a szónoktól kapott információ gyors feldolgozása, majd annak azonnali fordítása a hallgatóság felé. A szinkrontolmáccsal szemben támasztott egyik alapvető követelmény a döntés-képesség, mivel neki minden szituációt azonnal észlelnie kell és annak megfelelően pedig rögtön cselekednie is szükséges.

Kísérő (konszekutív) tolmácsolás

A kísérő vagy konszekutív tolmácsolás tipikusan személyes találkozásokon, beszédek tartásánál vagy a bíróságon alkalmazzák. A beszélő bizonyos időközönként megáll: néhány mondatot mond, a tolmács azt lefordítja, majd következik a beszéd újabb része. A kísérő tolmácsolás esetében a kulcsfontosságú készség – a beszélő által elmondottak megjegyzésének képessége.